En förmånsbil är en bil som du som anställda ofta får tillhandahålls av företaget de jobbar för. Definitionen av förmånsbil är då en bil som den anställda får använda sig av både under tjänst och för privata resor. De som får drivmedel utbetalt även för de privata resorna måste beskatta dessa då det ses som en förmån, medan de som själv står för drivmedlet under tjänstebilskörning har rätt till en viss milersättning.
Oavsett hur mycket du använder den privat kontra i tjänst innebär en förmånsbil att du alltid har tillgång till en bil via arbetet. Däremot kan det vara lite svårt att hålla koll på exakt vad som gäller med förmånsbil, vilka regler det finns och vad som måste betalas privat. Vi går igenom allt här!
Vad är en förmånsbil?
En förmånsbil är, som vi tidigare var inne på, en bil som den anställde får tillgång till att använda helt fritt. Det innebär alltså att en förmånsbil både får användas i tjänst och privat, oavsett vem som ska använda den. Vanligen används förmånsbil av säljare, tjänstemän, egenföretagare och företagsägare.
Hur fungerar förmånsbil? Vad gäller?
Så länge bilen endast körs i tjänsten är användningen helt skattefri för den anställda. Körs bilen privat och företaget som tillhandahåller bilen står för den kostnaden ska dock denna beskattas av den anställda. Kostnaden för bränsle för dina prviata mil kommer dras på den anställdes lön som en förmån.
Om det istället är den anställda som betalar för drivmedlet som går åt vid tjänstebilskörning ska denne få milersättning för det. Milersättning för diesel är 6,5kr/ mil, och milersättning för bensin är 9,5kr/ mil.
För att få rätt till dessa avdrag är det dock nödvändigt att den som kör bilen för körjournal, antingen manuellt eller med hjälp av en elektronisk körjournal. Det gäller för förmånsbil enligt Skatteverket.
Varför föra körjournal?
Egentligen finns det inga lagar på att man som användare av en förmånsbil måste föra körjournal. Däremot sägs detta enligt Skatteverket om förmånsbil: ”det är viktigt att du har ett underlag som visar hur mycket du har kört i verksamheten. Ett bra sätt att göra det är att föra körjournal”.
Med andra ord är det bra och smidigt för alla om du som kör bilen för körjournal för dina körningar. På så sätt är det väldigt enkelt att hålla koll på vilka körningar som gjorts i tjänst kontra privat.
Det i sig är också en säkerhet för dig som kör bilen och möjligtvis måste skatta på dina privata körningar. Finns det inga underlag för vad som körts privat och vad som körts i tjänsten finns det en risk för att alla körningar dras som en privat förmån – då dras mer skatt av från din lön.
Har du istället godkända underlag via körjournal kan du alltid känna dig trygg. För att föra en körjournal och få med korrekt data ska du exempelvis fylla i mätarställning i din bil, resans syfte, körda mil och tankningar.
Elektronisk körjournal
Med en elektronisk körjournal inkopplad i din förmånsbil slipper du föra körjournal manuellt. En elektronisk körjournal sköter all datainsamling åt dig, samt håller koll på alla nödvändiga underlag för att du ska ha godkända bevis.
Du slipper alltså själv fylla i exempelvis bilens mätarställning och uppgifter om sträckor. En elektronisk körjournal sköter allt sånt och hjälper dig med att bland annat kontrollera mätarställning och nödvändiga uppgifter. Smidigt, enkelt och tryggt för alla inblandade.
Hur mycket kostar en förmånsbil i månaden?
Beroende på hur du kör din förmånsbil kommer frågan om förmånsbil och kostnad variera. Det som avgör kostnaden för en förmånsbil är egentligen bilens förmånsvärde, vilket Skatteverket räknar ut.
Förmånsvärdet avgörs beroende på vilken bilmodell det gäller, dess årsmodell, utrustning och drivmedel. Detta är alltså inte något som ett företag eller den anställde räknar ut på egen hand, utan Skatteverket har en slags mall som alla kan följa för olika bilmodeller.
Det är alltså bilens förmånsvärde som den anställda måste betala för varje månad i utbyte mot att denne får tillgång till att köra en bil med förmåner. Kostnaden läggs på den anställdas lön och innebär högre skatt. Ytterligare skatteavdrag som kan komma till är kostnad för drivmedel för privata resor, det vill säga om detta betalas av företaget.
Om du själv istället lägger ut för det drivmedel som används för körningar i tjänst har du rätt att få ersättning för dessa. Men då måste du ha underlag via körjournal. Se till att bland annat kontrollera mätarställning och anteckna mätarställning på din bil innan du kör, oavsett om det är privat eller körning i tjänst.
Bruttolöneavdrag för förmånsbil?
En fiffig grej när det kommer till kostnad för förmånsbil är att den anställda har möjlighet att växla lönen mot den praktiska förmånen. Erbjuder företaget detta kan den anställda välja att byta kontant lön mot en förmånsbil.
Detta kallas då för att göra ett bruttolöneavdrag för förmånsbil och är fördelaktigt för såväl den anställda som företaget i sig. Det finns olika sätt att växla lönen mot en förmånsbil. Så länge du anser att det är värt det och att du är i stort behov av en bil även privat kan det vara en bra överenskommelse.
Däremot måste du alltid hålla koll på dina körningar. Oavsett om du kör en förmånsbil som anställd i tjänst, för privat bruk eller om det gäller dig som egenföretagare är det viktigt att alla körningar som skiljer mellan privat och företag skrivs ner så att du får rätt lön, rätt avdrag och rätt ersättning!