Finns det ett behov för dig att skriva körjournal? Innan du sätter igång kan det vara bra att ha lite mer koll på just vad en körjournal är och hur det funkar, samt hur man skriver en, vilka regler som finns och vilka olika metoder du kan använda dig av. Just körjournal är en funktion som allt fler är i behov av att föra, speciellt för de som kör bil under arbetstid och vill samla alla underlag.
På senare tid har det blivit allt mer populärt att ta hjälp av en elektronisk körjournal som sköter all datainsamling automatiskt. I takt med att intresset växer förbättras också kvalitén, funktionerna och tillgänglighet för allt som har med körjournal att göra. Här nedan går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta om körjournal!
Vad är en körjournal?
En enkel förklaring om körjournal är att det är en journal där du samlar information, underlag och uppgifter och ditt bilkörande. En körjournal använder man ofta då man kör tjänstebil eller kör bil under arbetstid, för att sen ha journalen som bevis när man ska ansöka om ersättning.
Att föra körjournal är också bra för dig som driver eget och som kör din privata bil i företaget, eller för dig som kör företagsbil och vill dra av tjänstebilskörningen. Det finns dock ingen lag på att föra körjournal enligt Skatteverket. Men, det underlättar väldigt mycket när du sen ska skicka in underlag till Skatteverket.
När använda körjournal?
Så när är det egentligen nödvändigt att föra körjournal? I de allra flesta fall kommer körjournal på tal när anställda ska få använda, låna eller köra en bil som tillhör arbetsgivaren. Då vill man hålla koll på när tjänstebilen används i tjänst respektive privat.
Ska tjänstebilen endast användas i tjänst är det också bra att föra körjournal för att hålla koll på alla sträckor, tankningar och så vidare. Sen kan en körjournal också vara bra att ha om du som egenföretagare använder din privata bil för tjänsteresor, eller om du har en företagsbil du vill få ersättning för.
Körjournal mall – att fylla i en körjournal
För att din körjournal ska bli rätt ifylld och innehålla den information som är nödvändig för att få godkänt ersättning är det viktigt att du vet vad som ska stå med. När du ska fylla i en körjournal manuellt bör du alltså söka upp en körjournal mall för att få guidning om det.
På Skatteverkets egen hemsida finns det ett avsnitt för körjournal mall. Där har de samlat rekommendationer om all nödvändig information och alla uppgifter som ska fyllas i för att underlagen ska gälla.
Se till att du får med allt och att du samlar diverse kvitton och underlag under körningens gång! Använder du dig av en körjournal mall bör den vara professionellt utformad, speciellt om du tar hjälp av en gratis körjournal mall. Några exempel på information som måste finnas med i din körjournal är:
- Mätarställning vid årets början och slut
- Uppgifter om dig som bilförare
- Vilka sträckor som körts i tjänsten, då även med adress och tankningar
- Uppgifter om bilen
Elektronisk körjournal
Den nya och moderna varianten av körjournal är den som vi idag kallar för elektronisk körjournal. En elektronisk körjournal är istället som en liten apparat som sköter journalen, all datainsamling och alla underlag åt dig automatiskt.
Skillnaden är alltså att du själv slipper anteckna, hålla koll på alla underlag och komma ihåg att samla in all information som är nödvändig. Oavsett om det gäller tankning, uppgifter om resan, sträckor eller vem som körde bilen kommer en elektronisk körjournal sköta allt åt dig. Det sparar dig tid, energi och allt blir både mycket enklare, smidigare och tryggare.
Med en digital körjournal slipper du också fylla i allt manuellt baserat på en viss mall. Det innebär att du inte längre behöver ta hjälp av en körjournal mall för att hålla koll på vad som faktiskt är viktigt.
Allt finns redan förprogrammerat i din körjournal och börjar registreras när du sätter igång den inför en körning. Sen samlas informationen i en körjournal app som du enkelt kan tillgå vid behov. Med en elektronisk körjournal kan du effektivisera och förbättra dina körningar, samt alltid känna dig säker på att ha rätt underlag i tydliga format!
Elektronisk körjournal – vilken ska man ha?
Det blir allt mer populärt att använda sig av en elektronisk körjournal. Det gäller både de som är anställda och kör mycket bil i tjänst, samt de som driver eget och använder sig av sin privata bil eller företagsbil. Oavsett vem, vad eller vilken bil det gäller kan en elektronisk körjournal underlätta mycket då man vill ha koll på körningen!
I takt med att intresset för digitala körjournaler växer dyker också allt fler varianter upp på marknaden. Idag finns det mängder av olika modeller av elektronisk körjournal att välja mellan. Vilken ska man egentligen ha? Och vilken är bäst?
MiniFinder Elektronisk Körjournal
Frågar du oss har vi egentligen en självklar favorit när det kommer till elektronisk och digital körjournal, och det är MiniFinder elektronisk körjournal!
MiniFinder är helt klart en ledande aktör inom digitala körjournaler, där de också specialiserat sig på GPS trackers och trygghetslarm. Använder du dig av deras elektroniska körjournal är även dessa smarta funktioner något du får tillgång till.
Alltså kan du inte bara använda körjournalen för att samla alla nödvändiga data om dina körningar i tjänst, utan du kan även ta hjälp av den för att spåra, positionera eller övervaka din bil. Du får också en körjournal med GPS. De är nätta, smidiga och trygga att använda för alla!
MiniFinder elektronisk körjournal kommer också med en tillhörande körjournal app. Där får du sen tillgång till alla data och information, och allt sköts väldigt enkelt genom deras system. Dessa är också godkända av skatteverket som körjournal.
Vanliga frågor om Körjournal – FAQ
Det finns många frågor gällande körjournal samt vad man bör tänka när man skall införskaffa sig en. Vi reder ut de vanligaste frågorna så du har mer koll vid införskaffandet av en elektronisk körjournal!
Elektronisk körjournal – vilken ska man ha?
Det finns mängder av kvalitativa och välfungerande digitala körjournaler på marknaden. Vår favorit är MiniFinder elektronisk körjournal. Med de får du även körjournal med GPS, samt tillgång till spårning, övervakning och positionering i realtid. Alla data samlas sen i deras smarta system.
Hur länge spara körjournal?
Enligt bokföringslagen ska en körjournal sparas i 7 år. För att möjliggöra denna långsiktiga lagring bör du undersöka så att den digitala körjournal du vill köpa erbjuder det i sitt system.
Vad ska en körjournal innehålla?
Enligt Skatteverket finns det ingen lag på att föra körjournal. Däremot bör en körjournal innehålla vissa uppgifter för att anses som godkänd. Dessa är (enligt Skatteverket):
- Mätarställning vid årets början och slut
- Bilens registreringsnummer
- År
- Mätarställning och datum vid resans start och slut
- Adress där resan startade och slutade
- Antal körda kilometer/ resa
- Resans syfte/ ärende
- Vilka företag, platser eller personer som besöktes under resan
- Uppgifter om bilföraren, tankning, stopp osv
Enligt bokföringslagen ska en körjournal sparas i 7 år. För att möjliggöra denna långsiktiga lagring bör du undersöka så att den digitala körjournal du vill köpa erbjuder det i sitt system.
Enligt Skatteverket finns det ingen lag på att föra körjournal. Däremot bör en körjournal innehålla vissa uppgifter för att anses som godkänd – läs mer på Skatteverket vad som gäller.
En körjournal är en journal där du samlar information, underlag samt uppgifter om ditt bilåkande i tjänsten.
En elektronisk körjournal är ett bra sätt att automatisera och digitalisera din logging av all data – så slipper du manuellt föra din körjournal. Allt samlat i en box som du har anslutit din bil med där du enkelt kan hämta rapporter direkt till din dator
Det finns många olika typer av elektroniska körjournaler att välja mellan. Beroende på ditt behov hjälper vi dig med att reda ut vad du bör tänka på när du skall investera i en